El parc immobiliari andorrà comptarà a mitjà termini amb uns 800 nous pisos que sortiran a la venda per uns preus d’entre 600.000 i un milió d’euros, segons les dades del sector. El gruix de l’oferta es concentra al Clot d’Emprivat, amb quatre torres i a Andorra la Vella.
La construcció s’ha reactivat, i de quina manera. Després de l’esclat de la bombolla immobiliària, Andorra s’ha tornat a omplir de cartells i de tanques que anuncien noves promocions. La majoria d’alt nivell, com les quatre torres al Clot d’Emprivat d’Escaldes-Engordany que canviaran l’horitzó del centre del país. A Andorra la Vella i en altres parròquies també s’està construint, però l’activitat és menor.
L’any passat es va multiplicar per dos el nombre de visats autoritzats pel Col·legi d’Arquitectes per construir obra nova, la construcció s’ha mostrat com el sector més reactiu de l’economia andorrana i en els darrers tres anys el sector ha tingut un augment del 15% en els treballadors. També és el que lidera, en els últims mesos, el rànquing d’importacions. Les dades són importants i els projectes també, com el preu.
Fonts del sector han xifrat en 800 els pisos que sortiran al mercat amb uns preus que aniran dels 600.000 a un milió d’euros i que contrasta amb la dificultat que hi ha actualment per trobar pisos de lloguer a un preu assequible. «Es faran pisos de luxe que no solucionaran el problema de l’habitatge», deia aquest dimarts la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili durant la presentació d’una proposta perquè el Fons de reserva de jubilació inverteixi en habitatge.
Les afirmacions del Raonador del ciutadà assegurant que l’accés a l’habitatge és un greu problema per a molts ciutadans, o l’AGIA lamentat que no es trobin solucions efectives i el cap de Govern reconeixent dificultats per a trobar-les contrasten amb l’espectacularitat de la promoció dels nous edificis. La Torre, a Escaldes-Engordany, es considera un dels projectes arquitectònics més ambiciosos i il·lusionants dels últims 25 anys a Andorra i es pretén convertir en un dels edificis més emblemàtics de tot el país. El projecte The White Angel Andorra, localitzat a la parcel·la de la Borda Nova, a Andorra la Vella es presenta com «l’exclusivitat de viure als Pirineus» amb un missatge clarament dirigit al inversor estranger.
El 70% de les operacions de compra d’habitatges a Andorra les signen ciutadans d’altres països. Entre els estrangers que més propietats adquireixen al Principat hi ha els espanyols i els anglesos. En el cas de The White Angel Andorra les obres han de començar, en un principi, el pròxim mes de setembre tot i que els terminis en aquestes construccions són difícils de complir. Els primers propietaris del complex La Querola a Ordino, de l’arquitecte francès Jean Nouvel, podran entrar-hi a viure a finals de l’any vinent, cinc anys més tard del previst inicialment. Allà, un pis de 300 metres quadrats, amb dues habitacions, tres lavabos i dues places de pàrquing, costa 1,1 milions d’euros.